Fabrika ulja iz Kruševca izvozi u Austriju

Bez autora
Jun 05 2012

Fabrika ulja iz Kruševca potpisala je sa partnerom iz Austrije ugovor o proizvodnji ulja i očekuje početak izvoza krajem juna. Predviđeno je da kruševačka fabrika od austrijskog partnera dobije bankarsku garanciju na 500.000 evra, a da zauzvrat organizuje proizvodnju, odnosno punjenje jestivog ulja. To bi značilo da fabrika ulja može da napuni oko 500.000 litara ulja, a očekuje se da do kraja juna prve količine budu izvezene. Najveći problem u Fabrici ulja, u kojoj je ugovor o privatizaciji raskinut krajem 2011, a restrukturiranje počelo u martu je nedostatak novca za pokretanje proizvodnje. Fabrika je dobila program restrukturiranja, ali država do sada nije pomogla, kao što je to činila sa drugim preduzećima, dajući im novac za pokretanje proizvodnje ili plate. Fabrika je ipak uspela da dogovori nekoliko izvoznih poslova, te da nabavku sirovina obezbedi uz bankarskih garancija koje daju kupci.

Fabrika ulja iz Kruševca će izvoziti u AustrijuFabrika ulja iz Kruševca potpisala je sa partnerom iz Austrije ugovor o proizvodnji ulja i očekuje početak izvoza krajem juna, izjavio je danas predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Rade Antić.

On je kazao da je predviđeno da kruševačka fabrika od austrijskog partnera dobije bankarsku garanciju na 500.000 evra, a da zauzvrat organizuje proizvodnju, odnosno punjenje jestivog ulja. To bi značilo da fabrika ulja može da napuni oko 500.000 litara ulja, a očekuje se da do kraja juna prve količine budu izvezene, prenosi Danas.

Najveći problem u Fabrici ulja, u kojoj je ugovor o privatizaciji raskinut krajem 2011, a restrukturiranje počelo u martu, naveo je Antić, je nedostatak novca za pokretanje proizvodnje. Fabrika je dobila program restrukturiranja, ali država do sada nije pomogla, kao što je to činila sa drugim preduzećima, dajući im novac za pokretanje proizvodnje ili plate. Fabrika je ipak uspela da dogovori nekoliko izvoznih poslova, te da nabavku sirovina obezbedi uz bankarskih garancija koje daju kupci.

Saradnja sa austrijskim partnerom bi trebalo da bude dugoročna, a postoji obećanje partnera za davanje bankarske garancije od dva miliona evra za nabavku sirovina u septembru. Ako bi se to ostvarilo za austrijsku kompaniju bi moglo da se proizvodi 10 miliona litara ulja godišnje, čime bi proizvodnja fabrike bila upošljena šes do sedam meseci.

Kako prenosi Danas, u fabrici se trenutno puni ulje za partnera iz Makedonije, angažovano je oko 50 od ukupno 160 radnika, a zaposleni su tokom protekla dva meseca primili jednii po platu, nakon godinu dana tokom kojih nisu primali plate.

Kruševačka Fabrika ulja je privatizovana 2004. godine kada ju je na trećem tenderu za 30.000 evra kupio privrednik iz tog grada Božin Milićević. Nakon privatizacije naziv joj je promenjen u Plima M, a ime Fabrika ulja i robna marka jestivog uloja "rubin" vraćeni su nakon raskida ugovora o privatizaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik